Karantinadaki Şanghay'da 'korku' hakim
Eklenme : 16.04.2022
Haber Tipi: Uluslararası Haber

Karantinadaki Şanghay'da 'korku' hakim

Çin ve Asya'nın en büyük metropülü Şanghay'da yaşayan 26 milyon insan çok sert karantina uygulamasıyla karşı karşıya. Kent sakinleri hastalıktan çok karantinaya alınma korkusu yaşıyor.

Çin, en büyük şehri Şanghay’da artan Kovid-19 vakaları nedeniyle uyguladığı kapanma ve kısıtlamaları belirsiz süreyle uzatırken şehir sakinlerinin buna tepkisi büyüyor. Rınmin Guangçan, Cing An ya da Vaytan gibi şehrin bilinen alanlarında yüz binlerce insanın kalabalıktan yürümekte zorlandığı cadde ve meydanlarda şimdi sadece beyaz tulumlu devriyeler geziyor.

Çin ve Asya’nın en büyük metropolü konumundaki kentte yaşayan 26 milyonu aşkın insan, sokağa çıkma yasağı ve tecritle karşı karşıya.

Çok katlı yolları ve gökdelen ormanlarıyla bilinen Şanghay'da cadde ve sokaklarda kolluk güçleri ile sağlık görevlileri dışında kimseye rastlanmıyor. Çin'in en büyük şehir ekonomilerinden olup dünyadaki birçok ülkeden daha büyük ekonomiye sahip dev metropol, ülkenin en kozmopolit kentlerinden.



Yoğun yabancı nüfus ve eğitimli beyaz yakalı Çinlilere ev sahipliği yapan kentte, dünya sıralamasındaki boyutlarıyla yüzlerce gökdelen, hayalet çelik ve beton yığınlarına dönmüş durumda.

Sokaklarda araç ve insan uğultuları yerini trafik ışıklarının uyarı sesleri ile devriyelerin ellerindeki megafonlarda sokaklarda yürürken yaptığı mekanik sesli "Evinize girin" anonsuna bırakmış durumda. Tarihi ve modern dokuyu bir arada barındıran kent, bomboş sokak ve gökdelenleri ile distopik bir korku filmi setini andırıyor.

2021'de dünyadaki salgın koşullarına rağmen 680,27 milyar ABD doları gayrisafi yurt içi hasılası olan Şanghay'da halk, alım gücüne rağmen temel gıda malzemelerine erişimde sorun yaşıyor.

Kentte 28 Mart'ta ilan edilen kapanmanın kademeli gevşetileceğinin açıklanmasına rağmen sokağa çıkma yasağı, şehrin büyük bölümünde devam ediyor.

Kapanmada hiçbir market ya da günlük ihtiyaç malzemesi tedarik eden yerin açık olmaması, şehir sakinlerini artık kızdırmış durumda. Ani gelen kapanma kararıyla milyonlarca kişi evlerinde yeterli stoku bulunmadan belirsiz bekleyiş içinde. Yerel yönetim, ihtiyaçları karşılayacağını söylese de şehrin iki yakadan oluşan dev yapısı ve kalabalık nüfusu tedarik zincirlerinde aksamalara sebep oluyor.

Yerel halktan AA'ya konuşanlar, belli gün ya da saatlerde toplu test için dışarı çağrıldıklarını, sırayla test verip ikametlerine gönderildiklerini anlatıyor.

Evlerinden çağrılmadan çıkmaya korkan halk, "büyük beyazlar" dedikleri hazmat kıyafetli (koruyucu tulum) polislerce alıkonularak toplu karantina merkezlerine götürülmekten endişe ediyor.

Kapanma tedbirlerinin uzaması, gıda, ilaç ve ihtiyaç malzemelerinin tedarikinde, sağlık ve bakım hizmetlerinin sağlanmasında sıkıntılar artıyor.

Bir şehir sakini, kentte sadece kuryeler aracılığıyla temel gıdaya eriştiklerini ve kuryelerin fahiş fiyatlar talep ettiğini anlattı. Sadece büyük gıda toptancıların açık olduğu şehirde, çevrim içi sipariş yöntemiyle ürün alınabiliyor ancak bazı gıda paketlerinden çıkan ürünler, fiyat/performans olarak çok yetersiz ve fahiş bulunuyor.

Sosyal medyaya yansıyan çok sayıda görüntü ve paylaşım, kent sakinlerinin karantina tedbirlerine yönelik bireysel ve toplu tepkilerine tanıklık ediyor. Bu tepkilerden bazıları Çin'in "dijital Çin seddini" aşarak hem ülke içi hem uluslararası sosyal medyada hızla yayılıyor.


Güvenlik kodu
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde cineyurt.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

Etiketler


Korku şangay

Yazılım EMA