Zonguldak açıklarındaki deprem İstanbul depremini tetikler mi?
Eklenme : 12.04.2022
Haber Tipi: Ulusal Haber

Zonguldak açıklarındaki deprem İstanbul depremini tetikler mi?

Zonguldak'ta meydana gelen deprem, İstanbul'da da hissedildi. Depremin İstanbul depremini tetikleyip tetiklemeyeceği ise merek konusu. Prof. Dr. Ziyadin Çakır ve Prof. Dr. Şerif Barış, depreme dair merak edilenleri TRT Haber'e anlattı.

Zonguldak'ın Ereğli ilçesi açıklarında 11 Nisan Pazartesi günü 4,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

İstanbul'a 200 kilometre uzaklıkla meydana gelen deprem megakentte de hissedildi. Peki, bu deprem olası İstanbul depremini tetikler mi?

''Herhangi bir etkisi olacağını hiç düşünmüyorum''

İTÜ Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ziyadin Çakır, depremin hissedilmesinin yakınlığı ve büyüklüğüne bağlı olduğunu söyledi.

Küçük depremlerin o anda tetiklememişse sonrasında da tektilemeyeceğini anlatan Çakır, şunları söyledi:

''Benim kanaatime göre bu tür küçük depremler o anda tetiklememişse İstanbul’daki depremi sonrasında da tetiklemez. Yakında bir deprem olursa bu depremden sonraki hareket devam ediyor. Deprem sonrasında hareket varsa anında tetiklemese de belli bir süre sonrasında birkaç ay yıl diyelim depremi tetikleyebilir. Dolayısıyla Karadeniz’de oluşan bu deprem hemen hemen aynı yerde 2016’da da olmuştu. Bu büyüklüklerde yine. Bu bölge bir sıkışma altında 1968’de daha büyüğü meydana gelmişti Bartın açıklarında. Dolayısıyla bu bölge deforme oluyor. Ama bu tür küçük depremler İstanbul’a 200 km ötede. Bu deprem dolayısıyla herhangi bir etkisi olacağını hiç düşünmüyorum.''




Güvenlik kodu
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde cineyurt.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.


Yazılım EMA