Yeni salgın uyarısı: 200 milyon tehlikede
Eklenme : 28.04.2022
Haber Tipi: Uluslararası Haber

Yeni salgın uyarısı: 200 milyon tehlikede

UNICEF ve DSÖ, çocukları etkileyen kızamık salgının muhtemel olduğu uyarısında bulundu. Kızamık vakaları, 2022'nin ilk iki ayında 2021'in aynı dönemine kıyasla yüzde 79 arttı.

Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF, Ocak ve Şubat 2022`de kızamık vakalarındaki artış, aşı ile önlenebilir hastalıkların yayılması için artan riskin endişe verici bir işaret açıklaması yaptı. Koronavirüs pandemisinin dünya çapında COVID-19 dışı hastalıklara yönelik aşı kampanyalarını kesintiye uğrattığı ve 200 milyonu aşkın insanın tehlikede olduğunu aktarıldı. Kızamık, çoğunlukla çocuklara saldıran bir virüsün neden olduğu hastalığa deniliyor. En ciddi komplikasyonlar körlük, beyin şişmesi, ishal ve şiddetli solunum yolu enfeksiyonlarını içeriyor. Pek çok ülke bu hedefin çok gerisinde kalsa da, en az yüzde 95 oranında aşılama, kızamığın yayılmasını önlemenin en iyi yolunu oluşturuyor. BM ajanslarından alınan yeni verilere göre, bu yılın Ocak ve Şubat aylarında küresel olarak 17 bin 300`den fazla kızamık vakası rapor edilirken, geçen yıl bu aylarda yaklaşık 9 bin 600 kızamık vakası kaydedildi. Veriler, Nisan ayına kadar olan 12 ayda, çoğu Afrika ve Doğu Akdeniz`de olmak üzere 21 büyük ve yıkıcı kızamık salgını olduğunu gösterdi. Unicef`in bağışıklama bölümünde kıdemli sağlık danışmanı olan Christopher Gregory, AFP’ye kızamığın "aşı ile önlenebilir en bulaşıcı hastalık" olması nedeniyle bir uyarı işareti olarak görülmesi gerektiğini söyledi. Gregory, “Kızamık, bağışıklama sistemindeki bu zayıflıkların nerede olduğunu bize gerçekten gösteriyor. Özellikle en kırılgan, sağlık sistemlerinin zayıf olduğu, bu salgınların yanı sıra hala COVID`-19’un etkileriyle başa çıkmaya çalıştıkları ülkeler için endişeliyiz” dedi.



Haber Resimleri






Güvenlik kodu
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde cineyurt.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

Etiketler


salgın sağlık

Yazılım EMA