Çine İlçe Sağlık Müdürlüğü Nisan ve Eylül ayları arasında daha çok görülen ve ciddi bir halk sağlığı sorunu olarak insan sağlığını tehdit eden Kırım Kongo Kanamalı Ateş (KKKA) hastalığına dikkat çekti.
Çine İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından vatandaşları bilgilendirme amacıyla yapılan açklamada şu bilgi ve ifadeler yer aldı; Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), çoğunlukla keneler aracılığıyla hayvanlardan insanlara bulaştırılan mikrobik bir hastalıktır. Ancak hastalık hayvanlarda belirtisiz seyrederken insanlarda öldürücü olabilmektedir.
Nasıl Bulaşır
KKKA Hastalığı daha çok vücudumuza kene tutunması ile bulaşmakla birlikte, Kenelerin çıplak elle çıkarılması yada ezilmesi ile, Hasta insanların tükürük ve kan gibi vücut sıvılarına temas etmekle, Mikrobu taşıyan hayvanların kanları, vücut sıvıları ve dokularına korunmasız temasla da bulaşabilmektedir.
Kimler Risk Altındadır
Tarım ve Hayvancılıkla uğraşanlar, Kasaplar, Çobanlar, Mezbaha Çalışanları, Veterinerler, Kamp ve Piknik Yapanlar, Korumasız olarak yeşil alanlarda (Bağ, Bahçe, Tarla, Orman ve Orman kenarı tarım arazisi v.b.) bulunanlar risk altındadır.
Hastalığın Kuluçka Süresi
Kuluçka süresi, mikrobun vücuda girmesinden sonra hastalık belirtilerinin başlamasına kadar geçen süredir. Bu süre KKKA hastalığında kene tutunmasından sonra 1-3 gün en fazla 10 gün olabilmektedir.
Belirtiler
Yüksek Ateş, Baş ağrısı, Yoğun halsizlik, Kollarda ve bacaklarda şiddetli ağrı, Bazen kusma karın ağrısı veya ishal, Yüzde kızarıklık, İlerleyen safhada vücudun değişik yerlerinde kanamalar, Gövde kol ve bacaklarda morluklar, Burun kanaması, dışkıda ve idrarda kan görülmesi şeklinde belirtileri vardır. Bu belirtiler hissedildiğinde hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Nasıl Korunurum
Hayvan Barınaklarına, kırsal alanlara orman kenarı ve tarım arazileri ile bu gibi yerlere gidenler mümkün olduğunca açık renkli elbiseler ile gidilmeli ve vücutta açık kısım kalmamasına(pantolon paçalarının çorap içine alınması çizme giyilmesi) dikkat etmelidirler. Bu gibi alanlardan dönüşte, Kollar, Bacaklar, Gövde, Koltuk Altları, Saç Dipleri, Kulak arkası, Ense ve kasık bölgelerinde kene olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Vücuda tutunmuş kene görüldüğünde
Vücuda tutunmuş olan keneyi patlatmayın. Ezmeyin üzerine alkol, gaz yağı, kolonya vb. kimyasal maddeler dökmeyin üzerine sigara basmayın, ve asla çıplak elle çıkartmayın.
Eldiven, naylon poşet veya bez parçası ile tutarak ya da ince uçlu bir pens veya varsa kene çıkartma kartı ile ezilmeden çıkartılmalıdır. Çıkartılamıyorsa en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Vücuda tutunan kene ne kadar erken çıkartılırsa hastalığa yakalana riski de o kadar azalır.