SAĞLIKLI BİR BAYRAM İÇİN DİYETİSYAN CEYDA ATAN’DAN ÖNERİLER
Eklenme : 08.04.2024
Haber Tipi: Yerel Haber

SAĞLIKLI BİR BAYRAM İÇİN DİYETİSYAN CEYDA ATAN’DAN ÖNERİLER

Çineli diyetisyen Ceyda Atan Ramazan Bayramı’nda kilo almamak ve sağlık problemleri yaşanmaması için öneri ve uyarılarda bulundu.



Diyetisyen Ceyda Atan, Ramazan ayı boyunca oruç tutan pek çok kişi, bayramın gelmesiyle birlikte daha çok yemek yeme eğilimine girebiliyor. Oruç süresince yavaşlayan metabolizma hızı, bayramda tüketilen gıdalarla alınan enerjiye ayak uyduramayınca, çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkabiliyor. Bayramda sık karşılaşılan mide ve hazımsızlık problemlerinin önüne geçebilmek için dengeli ve düzenli beslenme kurallarına dikkat etmek büyük önem taşıyor. Özellikle hipertansiyon, diyabet gibi kronik rahatsızlığı bulunan kişiler, bayram boyunca ikramların tüketiminde çok dikkatli olmalıdır. Hastalıkların tetiklenmemesi için ikramlıklar arasında seçim yapılmalı, sağlıklı ve hafif gıdalar tercih edilmelidir. Bu ikramların porsiyonlarına dikkat edilmesi de büyük önem taşımaktadır” şeklinde konuştu.

“İçmek için ne alırdınız?” sorusuna yanıtınız “büyük bir bardak su” olabilir” diyen Ceyda Atan, “Bayramda, su tüketimi hem oruç sonrası olması hem de havaların sıcaklığı sebebiyle daha fazla önem kazanmaktadır. Yetersiz su tüketimi vücutta elektrolit dengesini bozacağından; baş dönmesi, yorgunluk, halsizlik gibi şikâyetleri beraberinde getirecektir. Günlük su ihtiyacı 2-2,5 litre olup, su dışında içilen hiçbir içecek suyun yerini almamaktadır. Bayramda su dışında içilen içeceklerde bitki çayları, sütlü kahve, ayran, kefir gibi içecekler tercih edilirken; asitli içeceklerden ve hazır meyve sularından uzak durulmalıdır. Bayram ziyaretlerinde geleneksel olarak tatlı ikramı olacağından kahvaltıda şeker, bal vb. tatlı besinlerin bulundurulmaması yararlı olacaktır. Domates, salatalık, maydanoz, taze biber vb. çiğ sebzeler bolca tüketilmeli, az yağlı peynir tercih edilmelidir. Haşlanmış yumurta tercih edilmelidir. Sucuk, salam, sosis ve benzeri yağlı besinlerden, börek vb. hamur işi gıdalardan sakınılmalıdır. Besinler iyi çiğnenmeli, yemekler hızlı yenilmemelidir. Sevdiklerinizle Birlikte Huzurlu ve Mutlu Bir Bayram Geçirmeniz Dileğiyle. Ramazan Bayramınız Kutlu Olsun” ifadelerini kullandı.


Haber Resimleri




Güvenlik kodu
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde cineyurt.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.


Yazılım EMA