2022’nin ikinci Güneş tutulması bugün gerçekleşti. Güneş tutulması, İzlanda, Avrupa, Kuzey-doğu Afrika, Ortadoğu, Batı Asya, Hindistan, Batı Çin`den gözlendi.Tutulmanın Rusya`dan görüleceği maksimum noktada, Güneş`in tam olarak yüzde 82`si Ay tarafından tutuldu. Avrupa’da ise yüzde 15-30 oranında kısmı göründü.Türkiye saati ile 12.40 ile 15.05 arasında yaşanacak olan tutulmada, Güneş`in yaklaşık yüzde 50`si Ay tarafından örtüldü.2022 yılının en önemli gök olaylarından biri olan parçalı Güneş tutulması Türkiye`nin birçok kentinden görüldü. Yaklaşık 3 saat sürecek tutulma en fazla yüzde 52 ile Erzurum ve Hakkari`den izlendi.Yeni Ay, görünmez olacak şekilde Güneş’in önüne geçmeye başlar. Parçalı Güneş tutulmasında Ay yavaş yavaş Güneş’i kapatır. Tam kavuşuma ulaştığı noktadan hemen sonra parçalı bir şekilde tekrar Güneş’in önünden çekilir ve tutulma biter.
Ay`ın Güneş ve Dünya`nın arasına girmesiyle oluşan doğa olayı parçalı güneş tutulması, Düzce`de de gözlemlendi.
Vatandaşlar, güneş tutulmasını fotoğraf makinesi filmleri, röntgen filmleri ve kaynak maskesi gibi materyallerle izlemeye çalıştı.
Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi yılın bu son ve Türkiye’den de gözlenebilen parçalı Güneş tutulması için özel etkinlik düzenledi.
Etkinlik boyunca Güneş gözlemine uygun teleskoplarla ziyaretçilere gözlem yaptırıldı. Tutulma canlı olarak sosyal medyadan yayınlandı.
Ankara Üniversitesi Kraiken Rasathanesi Müdürü Doç. Dr. Mesut Yılmaz, yaptığı açıklamada, parçalı Güneş tutulmasının nadir görülen gök olaylarından olduğunu ifade etti.
Bu gök olayında Ay diskinin Güneş diskinin önüne geçilmesiyle oluştuğunu anlatan Yılmaz, "Böylece Ay, gökyüzünde gördüğümüz Güneş`in bir kısmını kapatıyor, biz de güneşin ışığını biraz daha azalmış hissediyoruz. Bu olaya parçalı Güneş tutulması denilmesinin sebebi Güneş diskinin tamamının örtülmemesinden kaynaklanıyor." dedi.