KURBAN BAYRAMINDA SAĞLIKLI BESLENME
Eklenme : 16.06.2024
Haber Tipi: Yerel Haber

KURBAN BAYRAMINDA SAĞLIKLI BESLENME

Diyetisyen Ceyda Atan Kurban Bayramı’nı sağlıklı geçirmek için dikkat edilmesi gereken konulara değindi.



Kurban Bayramı denince akla ziyafet ve aile toplantıları gelir. Ancak lezzetli ve doyurucu yemek seçeneklerinin bolluğu nedeniyle bu bayram döneminde dengeli ve sağlıklı beslenmeyi sürdürmek zor olabilir. Özellikle kalp, hipertansiyon ve diyabet gibi kronik hastalığı olan; gastrit, ülser gibi mide rahatsızlığı bulunan kişilerden biri iseniz, diyetteyseniz ya da yaşı ilerlemiş aile büyüklerinizin sağlığı konusunda endişeleriniz varsa bayramda doğru ve dengeli beslenmenin nasıl olması gerektiği konusunda bilgi sahibi olmalısınız.  Diyetisyen Ceyda Atan Kurban Bayramı’nı sağlıklı geçirebilmeniz için dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle anlattı:

1.Bayram ziyaretlerinde hamur işleri, çikolata ve ağır tatlılar yerine sütlü tatlılar;, meyve suyu veya gazlı içecekler yerine açık çay veya bitki çayları tercih edilmelidir.

2.Yeterli ve dengeli bir beslenme şekli oluşturabilmek için (özellikle et tüketirken) diğer besin gruplarına da (ekmek, süt grubu, sebzeler, meyveler) yer verilmelidir.

3.Bayram öncesi yağ tüketimini azaltılması önemlidir.

4.Kavurma ve kırmızı etin olduğu öğünler için öğle saatleri tercih edilmelidir.

5.Etli yemeğin yanında pirinç pilavı veya makarna yerine bulgur, ayran ya da cacık tercih edebilir.

6.Geleneksel yemeğe dönüşen kavurmayı hazırlarken, içine tereyağı veya kuyruk yağı eklemek yerine, kendi yağında ve suyunda pişmesini beklemek daha sağlıklı olacaktır.

Kurban etlerinin doğru işlemlerden geçirilmesi önemli

Kurban eti steril ortamda kesilmelidir. Kesilen etlerin yıkanması sakıncalı bir durumdur. Etin ıslak kalması nem oranını artırmış olacağından bakteri üreme hızı artacaktır. En iyi yöntem ise yıkamak yerine yüksek ateşte pişirmek olacaktır. Uzun süre saklama durumunda hava almayacak şekilde paketlenerek uygun boyutlar halinde muhafaza edilmelidir. İdeal boyut kuşbaşı formudur. İdeal paketleme şekli ise kilitli poşetler olacaktır. Etin uzun süre saklanması gerektiğinde buzdolabının dondurucu kısımları kullanılmalıdır. Birkaç gün boyunca dolaba konmayan etler kokmaya ve yeşillenmeye ( çürümeye) başlayabilir. Et dinlendirilerek pişirilmelidir. Minimum 12 saat buzdolabında beklettikten sonra pişirilmesini öneriyorum.


Haber Resimleri




Güvenlik kodu
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde cineyurt.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.


Yazılım EMA