HAYVANCILIĞIN KURTULUŞU OLARAK GÖRÜLEN ‘MARALFALFA’ ÇİNE’DE İLK KEZ EKİLDİ
Eklenme : 14.07.2023
Haber Tipi: Yerel Haber

HAYVANCILIĞIN KURTULUŞU OLARAK GÖRÜLEN ‘MARALFALFA’ ÇİNE’DE İLK KEZ EKİLDİ

Çine’de hayvancılıkta kaba yem olarak kullanılan ve dev kral otu olarak da adlandırılan ‘Maralfalfa’ bitkisinin ilk deneme ekimi umut verdi.


Bir kez ekildikten sonra 7 ila 15 yıl boyunca hasat edilebilen ve boyu 60 günde 3 metreye ulaşan Maralfafa, Aydın'ın Çine ilçesine ekildi. Dev kral otu olarak da adlandırılan bitkinin bölgeye uyum sağlaması halinde hayvancılıkta ve tarım sektöründe yeni bir başlangıç olacağı değerlendiriliyor.

Alper Danışmanlık Sorumlusu Nurullah Kılıç, Maralfalfa’nın ilçedeki ilk deneme ekimini Karpuzlu yolu üzerinde yaptıklarını söyledi. Kılıç, “Silajlık bir bitki olan Maralfalfa’yı Çine’de ilk kez deniyoruz. Bitkimiz için demonstrasyon alanı oluşturduk. Bitkinin gelişimini her gün takip ediyor. Son yaptığımız kontrollerde kardeşlemenin başladığı, hastalık ve zararlı belirtilerinin olmadığını gözlemledik" dedi.

EKONOMİK ÖMRÜ 10 YIL
Maralfafa’nın hayvancılık ve tarım sektörü için çok büyük bir katkısının olacağını anlatan Kılıç, “ Maralfalfa mısır, sudan otu, şeker sorgumu gibi bitki yetiştiriciliğinin yapıldığı her iklimde yetişir. Çünkü aynı familyadan bir bitkidir. Güney Amerika’da Peru, Bolivya, Paraguay gibi yüksek rakımlı yerlerde 2 bin 700 rakıma kadar yetiştiği bilinmektedir. Maralfalfa ideal iklim şartlarında dikildiğinde 7 ila 15 yıl boyunca hasat edilebilir. Bu çerçevede ortalama ekonomik ömrü 10 yıl olarak tahmin edilmektedir. Maralfalfa genel olarak 60 ila 90 gün arasında bir hasada gelen bir bitkidir. 60 günde 3 metreden fazla, 90 günde 5 metre boya ulaşır. Bu bitkimiz, 20’de 1 oranında toprağı size hediye eder" dedi.

ÜRETİCİMİZİN UMUDU OLACAK
Kılıç, şu ifadelerle sözlerini sürdürdü:

"Çiftçilerimiz, başka ürünlerde 20 bin metrekareden alacağı sonucu, bu üründe bin metrekareden alabilir. Bu da kendisine 17 dönümü hibe eder. Aynı zamanda doğada suyu tüketmeye ve ilaçlı gübrelerle toprakları yok etmeye de engel oluyor. Kendi başına herhangi bir fabrika yemi kullanmadan bir hayvancının yem tedariğini sağlayabilen avantajlı bir ürün. Maralfalfa genel olarak yılda üç kez biçilir. İdeal erginlikte hasat edilmesi koşuluyla dekara yıllık 60 ila 100 ton civarı silajlık materyal elde edildiği yönünde bilgiler mevcuttur. Bitkimiz üreticimize yüzde 70’e varan bir tasarruf yapmasını sağlayacaktır. Maralfalfa yetiştirin yem derdiniz bitsin. Aynı zamanda kimyasal gübre ya da ilaç kullanımı gerektirmeyen ve sulamada da tasarruf sağlayan kaba yem bitkisinin üretimine başlamaktan çok mutluyuz. Aydın ve ilçemize kazandıracağımız bitkimiz üreticimizin umudu olacak.” (Yusuf Girgin)

 




Haber Resimleri













Güvenlik kodu
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde cineyurt.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.


Yazılım EMA