GIDA ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT!
Eklenme : 08.11.2022
Haber Tipi: Yerel Haber

GIDA ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT!

Diyetisyen Ceyda Atan son gıda zehirlenmesine karşı uyardı. Ceyda Atan, “Dünya Sağlık Örgütü’nün gıda zehirlenmeleri konusundaki tahminlerine göre yılda 600 milyon kişi gıda zehirlenmesi yaşanmaktadır” dedi.



Diyetisyen Ceyda Atan yapmış olduğu açıklamasında şu bilgileri paylaştı; Dünya Sağlık Örgütü’nün gıda zehirlenmeleri konusundaki tahminlerine göre yılda 600 milyon kişi gıda zehirlenmesi yaşanmaktadır. Bir başka ifadeyle dünya genelinde yılda ortalama her on kişiden biri gıda zehirlenmesine maruz kalmakta. Bu zehirlenmelerin 420.000’i ise ölümle sonuçlanmış ve bu ölümlerin 125.000’i ise ne yazık ki beş yaş altındaki çocuklarda yaşanmıştır. Türkiye’de 2014 yılı verilerine göre 16 bin kişi, dışsal yaralanmalar ve gıda zehirlenmeleri nedeniyle yaşamını yitirmiştir.

Hangi Besinler Gıda Zehirlenmesi Yapar?

Mikroplarla kontamine olmuş bir şey yerseniz gıda zehirlenmesine yakalanabilirsiniz.

Bu, aşağıdaki durumlarda olabilir:

-Doğru şekilde saklanmamış, örneğin, dondurulmamış veya soğutulmamış gıdalar

-Çok uzun süre dışarıda kalan gıdalar

-Hasta veya ellerini yıkamamış biri tarafından ele alınan gıdalar

-‘Son kullanma’ tarihinden sonra yenen gıdalar

-Çiğ ve pişmiş yiyecekleri aynı kesme tahtası üzerinde hazırlarsanız çapraz bulaşma olabilir(KONTAMİNASYON). Çapraz bulaşma, yiyecekler, yüzeyler ve ekipman arasında zararlı bakterilerin yayıldığı yerdir.

Uygun şekilde kullanılmadığı, saklanmadığı veya pişirilmediği takdirde kontamine olabilecek gıdalar şunları içerir:

* Çiğ et ve kümes hayvanları

* Çiğ kabuklu deniz ürünleri

* Pastörize edilmemiş süt

* ‘Hazır’ yiyecekler. Bunlar pişmiş dilimlenmiş etler, pate, yumuşak peynirler ve önceden paketlenmiş sandviçler olabilir.

Gıda Zehirlenmesine Ne Yapılmalı?

Genellikle kendinizi ya da yakınınızı evde tedavi edebilirsiniz.

* Semptomlar 2 gün boyunca duruncaya kadar okula veya işe gitmemeniz sizin için daha iyi olur. Çünkü ilk iki gün, en bulaşıcı olduğu zamandır. Bu zamanda kendinize önemli şekilde dikkat etmeniz iyileşmenizi hızlandıracaktır.

* Dehidrasyonu (SIVI KAYBI) önlemek için dinlenin ve bol sıvı tüketin. Sadece yudumlayabilecek olsanız bile bol su içmeye çalışın.

* Kendinizi iyi hissettiğinizde beslenmeye dikkat edin. İlk başta küçük, hafif yemekler deneyin ve kendinizi daha iyi hissetmeye başlayana kadar kızarmış ekmek ve pirinç gibi hafif yiyeceklere sadık kalın.

* Yaşlılar gibi hassas kişiler için oral rehidrasyon solüsyonları (ORS) önerilir. Bunlar eczanelerden temin edilebilir.


Haber Resimleri





Güvenlik kodu
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde cineyurt.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.


Yazılım EMA