GENÇLER 5 ARALIK DÜNYA GÖNÜLLÜLÜK GÜNÜNDE BİLGİLENDİRİLDİ
Eklenme : 06.12.2022
Haber Tipi: Yerel Haber

GENÇLER 5 ARALIK DÜNYA GÖNÜLLÜLÜK GÜNÜNDE BİLGİLENDİRİLDİ

Aydın Gençlik Hizmetleri Müdürlüğü, Yeşilay ve Kızılay Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Işıklı Erkek Öğrenci Yurdu'nda 5 Aralık Dünya Gönüllülük Günü nedeniyle sunum gerçekleştirildi.



Yeşilay Aydın Şube Başkanı Ali Dinçer ve birlikteki ekip ile öğrencilere şu bilgiler sunuldu: Bağımlılıklarla Asırlık Mücadele Yeşilay, Birinci Dünya Savaşı sırası ve sonrasında işgal güçlerinin toplumumuzda alkol ve uyuşturucu maddeleri yaygınlaştırmasını ve işgale karşı mücadele ruhunun yıkılmasını önlemek amacıyla dönemin Şeyhülislam'ı İbrahim Haydarizade'nin himayesinde, Dr. Mazhar Osman Uzman ve arkadaşları tarafından Sultan Vahdeddin'in izniyle 5 Mart 1920'de İstanbul'da "Hilal-i Ahdar" adıyla kurulmuştur. Yeşilay'ın kurulduğu 1 - 7 Mart tarihleri ülkemizde Yeşilay haftası olarak kutlanmaktadır.

"Hilal-i Ahdar" ismi daha sonra "Yeşil Hilal" ve "Yeşilay" olarak değiştirilmiş, 1934 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün Cumhurbaşkanlığı, İsmet İnönü'nün Başbakanlığında, Bakanlar Kurulu kararıyla Yeşilay'a "Kamu Yararına Çalışan Dernek Statüsü" verilmiştir.

Kuruluşundan günümüze bağımlılık türleri arttıkça Yeşilay'ın da tüzüğünde çalışma alanları çeşitlenmiş, alkolden sonra sigara, uyuşturucu madde, kumar ve yakın tarihte teknoloji bağımlılığı Yeşilay'ın mücadele alanına dahil olmuştur.

VİZYONUMUZ - MİSYONUMUZ
Vizyon
Bağımlılıkla mücadelede ulusal ve uluslararası düzeyde öncü rol oynayan bir Yeşilay.
Misyon
Yeşilay, insan onurunu ve saygınlığını temel alan, toplumu ve gençliği ayrım gözetmeden zararlı alışkanlıklardan korumak için çalışan, milli ve ahlaki değerleri gözeterek ve bilimsel metotlar kullanarak tütün(sigara), alkol, uyuşturucu madde, teknoloji, kumar vb. bağımlılıklarla mücadele eden; önleyici ve rehabilite edici halk sağlığı ve savunuculuk çalışmaları yürüten bir sivil toplum kuruluşudur.

YEDAM Modeli (Psikososyal Danışmanlık Modeli)

BİZ KİMİZ?
Bağımlılık yapan maddelerden arınma birkaç hafta içinde gerçekleşebilir. Ancak arınma süreci psiko-sosyal destekle devam ettirilmezse bağımlılığın tekrar nüks etme riski vardır. YEDAM, uzman psikologlar ve sosyal hizmet uzmanları tarafından bağımlı bireylere hem arınma hem de maddeyi bırakma sürecinde psikolojik ve sosyal destek veren bir merkezdir.

Türkiye'ye özgü bağımlılık psikososyal destek modeli oluşturma amacıyla yola çıkan YEDAM'ın arka planında güçlü bir bilim kurulu yer almaktadır. Model kurgulanmadan önce Türkiye'deki ve dünyadaki önemli modeller incelenmiş ve Türkiye'de bağımlılık alanında önde gelen isimlerden danışmanlık alınmıştır. Yapılan araştırmalar sonunda YEDAM Üsküdar Şubesi açılarak Türkiye'ye özgü bağımlılık psikososyal destek modeli oluşturmak amacıyla Yeşilay'ın ilk rehabilitasyon adımı atılmıştır.

YEDAM'da bağımlılık alanındaki tam donanımlı bir ekip görev yapmaktadır. Yaşam boyu eğitim ve gelişim felsefesiyle çalışan ekip alanın önde gelen isimleriyle haftalık bilim toplantıları ve vaka tartışmalarında bir araya gelmektedir. Her hafta bağımlılık alanında spesifik bir konunun ele alındığı Çarşamba Seminerleri'nde YEDAM ekibi üyeleri tarafından hizmet içi dönüşümlü seminerler düzenlenmektedir. YEDAM Modeli'nin kurgulanmasında önemli rol oynayan Yeşilay Bilim Kurulu üyelerinden ekibin mesleki ve kişisel gelişimlerini desteklemek amacıyla belli zamanlarda özel eğitimler alınmaktadır. YEDAM 115


Haber Resimleri





Güvenlik kodu
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde cineyurt.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.


Yazılım EMA