En düşük emekli aylığı 3500 TL'ye çıkıyor! 2022 Emekli zammı ne kadar, yüzde kaç olacak?
Eklenme : 30.06.2022
Haber Tipi: Ulusal Haber

En düşük emekli aylığı 3500 TL'ye çıkıyor! 2022 Emekli zammı ne kadar, yüzde kaç olacak?

Emekli zammı hesaplamalarında son viraja girildi. SSK ve Bağ-Kur emekli maaşlarına yapılacak zam oranı 6 aylık enflasyon oranının açıklanmasının ardından belli olacak. TBMM Başkanlığına sunulan 57 maddelik torba kanunu ile 2500 TL olan en düşük emekli aylığının 3000 TL ‘ye çıkartılmasını öngören madde değiştirildi. En düşük emekli aylığı 3500 TL ‘ye çıkartıldı. İşte, 2022 Emekli zammı son dakika gelişmeleri...



Emekli zammı son dakika gelişmeleri milyonlarca SSK ve BAĞ-KUR emeklisi tarafından takip ediliyor. 5 aylık enflasyon yüzde 35,64 oranında gerçekleşirken emekli maaşlarına yapılacak zam oranı 6 aylık enflasyon oranının açıklanmasıyla birlikte netleşecek. 3600 ek gösterge taslağı TBMM Başkanlığı'na sunulurken en düşük emekli aylığının 3500 TL'ye yükseleceği bildirildi. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati emekli zammı için yüzde 40'ı işaret ederken Cumhurbaşkanı Erdoğan Kabine Toplantısı'nın ardından konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İşte 2022 Emekli zammı son durum...

"KAMU ÇALIŞANLARI VE EMEKLİLERİMİZE ENFLASYON FARKLARINI VERECEĞİZ"

Kabine Toplantısı ardından önemli açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan emekli zammı ile ilgili şu ifadeleri kullandı;

"Kamu çalışanları ve emeklilerimize enflasyon farklarını zaten vereceğiz. 13,7 milyon emeklimizin bu çalışmanın tamamını kapsadığının altını çizmek istiyorum. Hiçbir çalışan ve emeklimizin hayat pahalılığın altında ezilmesine müsaade etmemekteyiz. Detaylarını bilahare açıklayacağımız bu artışların şimdiden çalışanlarımıza ve emeklilerimize hayırlı olmasını diliyorum. Çalışma Bakanım süratle Asgari Ücret Tespit Komisyonu ile biraraya gelip çalışmalarını bitirecekler, ardından NATO görüşmelerinden döner dönmez tüm işçi ve emeklilerimizle bunu paylaşma imkanını bulacağız." ifadelerini kullandı.

"YÜZDE 40'LARA VARAN DOKUNUŞ OLACAK"

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş'un memur zammı hakkında yaptığı açıklama şu şekilde; "Temmuz ayıyla birlikte işçi emeklileri de dahil olmak üzere emeklilerimizin, çalışanlarımızın alım gücünü daha yukarıya çıkarmak için yüzde 40'lara varan bir dokunuş olacak. Memur emeklileri dahil olmak üzere enflasyon farkını üstüne koyarak yüzde 40 civarında bir artışın, biraz eksik, biraz fazla olabilir. Bunlar çalışılıyor."

BAKAN NEBATİ'DEN SON DAKİKA EMEKLİ ZAMMI AÇIKLAMASI

Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ek bütçe görüşmelerinde vekillerin sorularını cevaplayan Bakan Nebati, temmuz memur zammı hakkkında "2022 Ocak ayında çalışanlarımızın aylıklarına yüzde 30.95 artış yapılmıştı. Temmuz ayında yapılacak artış haziran enflasyon oranlarının açıklanmasıyla kesinleşecek olup, yaklaşık yüzde 40 oranında artış öngörmekteyiz. Bu kapsamda 2022 yılında memurlarımızın ayılıklarında kümülatif artış yaklaşık yüzde 83'e ulaşacaktır. Temmuz ayında emeklilerimize yapılacak artışın yaklaşık yüzde 40 oranında olacağını öngörmekteyiz. 2022 yılı memur emeklilerimizin aylıklarında kümülatif artış yüzde 83'e, SSK ve Bağ-Kur emeklilerimizin kümülatif artışı yüzde 76'ya ulaşacaktır. Emekli aylıklarının artışının etkisi 180 milyar lira civarındadır. Prim gelirlerindeki artış dikkate alınarak SGK'ya yapılacak transferlerin toplamı 154 milyar TL olarak teklif ediyoruz" ifadelerini kullandı.Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre; Türkiye İstatistik Kurumu’nun mayıs ayı enflasyon verilerine göre, haziran ayında enflasyon sabit kalırsa temmuz ayında SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarında yüzde 35.64, memur maaşları ve emekli memur aylıklarında yüzde 35 oranında artış olacak.

EN DÜŞÜK MEMUR VE EMEKLİ MAAŞLARI NE KADAR OLACAK?

3600 ek gösterge ile ilgili torba kanun teklifinin TBMM Plan Bütçe Komisyonu’ndaki görüşme sırasında önerge ile değişiklik yapıldı. Halen 2500 TL olan en düşük emekli aylığının 3000 TL ‘ye çıkartılmasını öngören madde değiştirildi. En düşük emekli aylığı 3500 TL ‘ye çıkartıldı.

Mayıs ayı enflasyonuna göre en düşük SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıkları ne olacak?

(TL)

Ocak

Mayıs

SSK (2000 ÖNCESİ)

3.293

4.467

SSK (2000 SONRASI)

2.041

2.769

BAĞ-KUR (ESNAF)

2.399

3.254

BAĞ-KUR (TARIM)

2.262

3.068

EN DÜŞÜK MEMUR AYLIĞI KAÇ TL'YE YÜKSELECEK?

En düşük emekli aylığı 2500 lira olarak belirlenmekle birlikte 2000 sonrası SSK’lılar ile BAĞ-KUR ve tarım BAĞ-KUR’luların emekli aylıklarındaki artış esas aylıkları üzerinden yapılacak. Buna göre, 2000 sonrası SSK’lılarda en düşük emekli aylığı 2 bin 769, esnaf BAĞ-KUR’lularda 3 bin 254, tarım BAĞ-KUR’lularda ise 3 bin 68 lira olacak.

Mayıs ayı enflasyonuna göre en düşük SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıkları ne olacak?

(TL)

Ocak

Mayıs

SSK (2000 ÖNCESİ)

3.293

4.467

SSK (2000 SONRASI)

2.041

2.769

BAĞ-KUR (ESNAF)

2.399

3.254

BAĞ-KUR (TARIM)

2.262

3.068

EMEKLİ TEMMUZ AYI ZAM ORANI BELLİ OLDU MU?

5 Aylık enflasyon oranının belirlenmesiyle birlikte SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin Temmuz'da alacağı zam oranı şekillenmeye başladı.

4 aylık enflasyon rakamı 31,71 olurken Mayıs enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından 5 aylık oran yüzde 35,64’e yükseldi. Geçmiş yılların haziran aylarındaki ortalama enflasyon gerçekleşmeleri üzerinden yapılan hesaplamaya göre ise temmuz ayında maaş zamları yüzde 36- 38 arasında olabilir.

TEMMUZ'DA BELLİ OLACAK!

Memurlar ve memur emeklileri temmuz ayında % 7 toplu sözleşme zammı alacak. Beş aylık enflasyon oranı baz alındığında memur ve memur emeklileri için yüzde 28,14 oranında enflasyon farkı imkanı doğuyor. Mayıs ve Haziran'daki enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından zam farkındaki son rakam netleşecek.

SSK emeklileri de maaşlarına 6 aylık enflasyon oranında zam alıyor. Dört ay itibariyle bu rakam yüzde 31,71'i, 5 ay bazında yüzde 35,64’ü bulurken emeklilerin alacağı zam oranı Temmuz ayında netlik kazanacak.

BAKAN BİLGİN'DEN AÇIKLAMA GELDİ

Öte yandan Bakan Bilgin'den de SSK ve Bağkur emekilerine ek zam sinyali sayılabilecek ipuçları geldi. Bakan Bilgin'in açıklaması şu şekilde:

"Özellikle enflasyon sürecinin tahribatlarına karşı önümüzdeki Temmuz ayında yeniden işçilerimizi kamu çalışanlarımızı, memurları ve emeklilerimizi koruyacak düzenlemenin haberini vermek istiyorum."


Güvenlik kodu
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde cineyurt.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

Etiketler


zam

Yazılım EMA