DİYETİSYEN CEYDA ATAN İNCİRİN FAYDALARI HAKKINDA BİLGİLER SUNDU
Eklenme : 05.09.2022
Haber Tipi: Yerel Haber

DİYETİSYEN CEYDA ATAN İNCİRİN FAYDALARI HAKKINDA BİLGİLER SUNDU

Diyetisyen Ceyda Atan incirin tadıyla olduğu kadar insan sağlığına faydaları ile de ön plana çıkan önemli bir gıda olduğunu belirterek, incir içeriğinde sodyum, potasyum, magnezyum minerallerini ve C, B3, B6, B2, K vitaminlerinin bulunduğunu ve aynı zamanda oldukça iyi bir lif kaynağı olduğunu söyledi.



İncirin insan sağlığına olan faydaları hakkında bilgiler veren Cyprus İnternational University Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunu Diyetisyen Ceyda Atan, şu bilgileri paylaştı: İncir tadıyla olduğu kadar insan sağlığına sağladığı faydaları ile de ön plana çıkıyor.İçerisinde diyet lifi, mineral, vitamin, antioksidanlar bulundurduğu gibi orta boy incirin kalorisi ise yalnızca 35-40 kaloridir. Sağlık açısından ciddi faydaları olan incir içeriğinde sodyum, potasyum, magnezyum minerallerini ve C,B3, B6, B2, K vitaminlerini içerir ve aynı zamanda oldukça iyi bir lif kaynağıdır. Günümüzde yoğun koşuşturmaca nedeniyle sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve düşük lif tüketimi kabızlığa zemin hazırlıyor. Bir kişinin günlük 25-30 gram lif alması gerekirken, incir lif içeriği sayesinde bağırsak hareketliliğini artırır. 1 orta boy incirde yaklaşık 1 gram lif bulunur. İncirle birlikte 1-2 bardak su içilmesi bağırsak hareketliliğini daha da artırmaya fayda sağlar.

DİYABET HASTALARI DİKKAT!

Kalp sağlığını koruyor. Potasyum mineralleri bulundurması ile tansiyon dengesini koruyor ve böylece kalp sağlığını olumlu etkiliyor. İnsülin salınımını dengeliyor. İçeriğinde yüksek miktarda potasyum ve magnezyum olduğundan, insülin salınımını dengeliyor. Bu özelliği sayesinde diyabetli hastalar da incir tüketebilir. Ancak tazeliğine aldanır yüksek miktarda tüketirseniz çok yüksek miktarda şeker aldınız demektir. Bu da bir sonraki öğüne kadar daha çabuk acıkmanıza neden olur. 100 gram incir (yaklaşık 2 küçük boy incir) yaklaşık 80 kalori ve 20 gram karbonhidrat içerdiğinden, fazla tüketimi diyabet açısından risk oluşturabilir. Şeker içeriğinin yüksek olması ve kandaki şekeri aniden yükseltmesi nedeniyle özellikle diyabet hastalarının taze veya kuru incirden uzak durması ve tüketilecekse 1 adet incirden fazla yememelerini tavsiye ediyorum. Sağlıklı kişilerin de porsiyon kontrolünü elden bırakmaması gerekiyor. 1 porsiyon meyve olarak 2 orta boy incir tercih edilebilir.

İncir kan basıncının dengelenmesini sağlayan potasyum açısından zengin bir meyve. Düzenli meyve ve sebze tüketmeyen, işlenmiş gıda ve et tüketimi yüksek kardiyak riskli kişilerde günlük sodyum tüketiminin artmasıyla potasyum eksikliği görülebiliyor. Diyabet hastalığınız yoksa günde 1 adet inciri düzenli tüketmeniz kan basıncınızı dengeleyerek kalbinizi korumaya destek olabilir.


Haber Resimleri






Güvenlik kodu
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde cineyurt.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.


Yazılım EMA