ÇİNE’NİN KURTULUŞU NEDEN YOK? SORUSUNU ARİF ALİ UYGUÇ CEVAPLADI
Eklenme : 08.09.2022
Haber Tipi: Yerel Haber

ÇİNE’NİN KURTULUŞU NEDEN YOK? SORUSUNU ARİF ALİ UYGUÇ CEVAPLADI

Aydın’da birçok ilçenin kurtuluş günü olmasına rağmen Çine’nin kurtuluş günü niçin yok? Bu sorunun yanıtını Araştırmacı Gazeteci Arif Ali Uyguç cevapladı.



Aydın'ın kurtuluşu, toprağı vatan yapan iradenin, toprakta filizlenişi; bir milletin yeniden varoluşunun eşsiz bir örneğidir. Bu anlamda 7 Eylül gururla ve inançla kutlamamız gereken müstesna bir gündür. Tarihe altın harflerle yazılan Kurtuluş Destanımız ile 3 Eylül 1922 günü Buharkent, 5 Eylül günü Kuyucak, Nazilli ve Sultanhisar, 6 Eylül günü Köşk ve Söke, 7 Eylül günü de İncirliova ve Aydın düşman işgalinden kurtarılmıştır. Peki Çine’nin kurtuluş günü niçin yoktur? Bu sorunun yanıtını Araştırmacı Gazeteci Arif Ali Uyguç cevapladı. Arif Ali Uyguç, şu bilgileri paylaştı: Afyon Bölgesi’nden geri püskürtülen Yunan işgalci birlikleri Aydın’dan çekilmeye başladı.  Buna bağlı olarak Buharkent, Kuyucak, Nazilli, Sultanhisar, Köşk, Umurlu, Aydın, İncirliova, Germencik, Ortaklar ve Söke üzerinden denize doğru çekilmek zorunda kaldılar. Adı geçen ilçelerimizde günümüze kadar kurtuluş günü kutlanmaya devam ediyor. Çine’mizin bir kurtuluş günü yok. Neden yok. 5 Haziran 1919’da İtalyanlar Batı Akdeniz ve Güney Batı Anadolu’yu işgal ettiler. Herhangi bir direniş ile karşılaşmadıkları için 5 Haziran 1919 günü Çine’ye kadar geldiler. Paris antlaşması gereği Yunanlılar Menderes’in güneyine geçemediler. Hallaçlara kadar geldiler. Bir kez güneye geçmeye çalıştılar, İtalyanlar Yunanlıların karşısına çıktılar, ‘Antlaşmayı ihlal ediyorsunuz’ diye geri gönderdiler. Menderes’in kuzeyine geri çekildi Yunan birlikleri. 9 Eylül günü Yunanlılar İzmir’de yenilgiye uğratılınca bir karar ile İtalyan birlikleri peyderpey Güney Ege'yi terk ettiler.  İtalyan birlikleri ile herhangi bir çatışma ve mücadele ortamı olmadı. Bu yüzden Çine’nin bir kurtuluş günü yoktur. Hatta ve hatta Kuvayi Milliye hareketinin ilk başladığı yerlerden birisidir Çine. Çine’de Kuvayi Milliye (milis) kuvvetlerinin örgütlenmesine bile İtalyanlar göz yumdu. 9 Eylül’deki İzmir’de yapılan savaş sonrası Fransızlar Güney Anadolu’dan, İtalyanlar Güney Ege’den, İngilizler İstanbul’dan çekildiler.


Haber Resimleri




Ervin Varhan Kaya 08.09.2022 20:50
Atatürk ve silah arkadaşları ile birlikte Mehmetçiklerimizin ruhları şad olsun inşallah Yerlerde yatmasınlar nurlarda yatsınlar 🙏🇹🇷


Güvenlik kodu
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde cineyurt.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.


Yazılım EMA