ÇİNELİ SÜT ÜRETİCİLERİ: SÜTÜN FİYATI 10 LİRA ALTINDA OLMAMALI
Eklenme : 19.10.2022
Haber Tipi: Yerel Haber

ÇİNELİ SÜT ÜRETİCİLERİ: SÜTÜN FİYATI 10 LİRA ALTINDA OLMAMALI

Çine’de süt üreticileri bir araya gelerek fikir alışverişinde bulundu. Artan maliyetlerden dolayı işletmelerin her gün zarar ettiğini söyleyen süt üreticileri, sütün fiyatının 10 lira ve üzeri olmasını istedi.



Çineli süt üreticileri seslerini duyurmak için bir araya geldi. Çine Ziraat Odası Toplantı Salonunda toplanan süt üreticileri artan maliyetlerden dolayı işletmelerin her gün zarar ettiğini söyledi. Toplantıya; Çine Ziraat Odası Başkanı Osman Eşiyok da katılarak üreticilere destek verdi. İlçede süt üretimi yapan işletme sahipleri, toplantı sonunda süt verdikleri firmalardan bu ayın sonuna kadar süt fiyatının 10 lira olmasını istedi. Firmalar bu fiyatların güncellenmesine sıcak bakmadığı takdirde, işletme sahipleri Kasım ayı içerisinde farklı eylem planları uygulayacaklarını ifade etti.

“YOK, OLMAYA YÜZ TUTTUK”
Süt üreticilerini bir araya getiren Süt Üreticisi Ahmet Özen, “Burada toplanmış olmamız beni çok sevindirdi. Bir süt ineğimize günde ortalama 20 kilo silaj veriyoruz. Bir lira 50 kuruştan 30 lira. 4 kilo yonca veriyoruz. Buda 4 liradan 16 lira yapıyor. İki kilo saman veriyoruz. Buda 3 lira 25 kuruştan 6 lira yapıyor. 9 kilo süt yemi veriyoruz. 6 lira 90 kuruştan 62 lira 10 kuruş. İki kilo arpa verdiğimizde 7 liradan 14 lira. Bir kilo küspe verdiğimizde 6 lira 50 kuruş. Bu da bir hayvanın yem maliyeti 135 lira 10 kuruş yapıyor. Bunun üzerine işletme maliyetimiz var. Bunlar, elektrik, bakıcı, mazot gibi birçok giderlerimiz var. Süt konseyinin bize vermiş olduğu süt fiyatında biz para kazanamıyoruz. Her ay zarar ediyoruz. Biz birlik olmak zorundayız. Sütümüzü 10 liranın altına vermeyelim. Bunun altına süt sattığımızda biz zarar ediyoruz. Hiçbir firma fiyat vermiyor. Herkes fiyat belirsiz gibi bahane üretiyor” dedi. Özen, birçok büyük süt üreticisinin işlerinden dolayı katılamadığını, burada alınacak ortak karara destek vereceklerini de sözlerine ekledi.

“BİR LİTRE SÜTÜ 9 LİRA 10 KURUŞA MAL EDİYORUZ”
Erkan Gönezer, “Benim süt ortalamam 25 litre. Yıl ortalamam 23,5 litreye tekabül ediyor. Bunu böldüğümde bir litre sütü 9 lira 10 yapıyor. Süt firmalarının bize dikte ettiği fiyat 9 lira üstü. Bu şekilde olursa biz hiç para kazanmadan süt satmaya devam edersek birçok üreticimiz bu işten vazgeçecektir. Bir litre sütü 9 liraya mal ediyorsak bir bu sütü 11-12 lira satmamız gerekiyor. Bu işletmelerin ayakta kalabilmesi için. Biz üretici olarak birlik olup bir şey istemeliyiz. Biz sütün 10 lira olmasını talep edelim. Eğer istediğimizi alamazsak toplanıp kendi aramızda farklı eylem planı oluştururuz” diye konuştu.

 


Haber Resimleri









Güvenlik kodu
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde cineyurt.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.


Yazılım EMA