Çine’de 13 dönümlük arazi 7 dakikalık kısa bir süre içerisinde drone sayesinde ilaçlandı.
İletişim: Ali Rıza Candan 0543 951 24 92 – Sedat Söylemez 0545 556 23 91
Hobi amaçlı olarak hayatımıza giren dronelar sayesinde, tarım sektöründe önemli kazanımlar elde edilmeye devam ediyor iken Çine tarımında da dron ile ilaçlama faaliyetleri başladı. İlaçlamanın yanı sıra granül gübre ve tohum ekme özelliğine sahip drone vermiş olduğu hizmetler ile çiftçinin yüzünü güldürdü.
Ali Rıza Candan, “Öncelikle savunma sanayiinde gözlem aracı olarak kullanılan dronelar, 20.yy’da ulaşımın zor olduğu bölgelerde analizler yapmak amacıyla tercih edilmişti. Askeri alanda kullanılmasıyla birlikte, büyük bir kitlenin dikkatini çeken dronelar; artık bireysel kullanımın dışında ticari amaçlı olarak da aktif şekilde tercih ediliyor” dedi.
Tarım sektöründe droneların kullanımına ilişkin konuşan Candan, “Günümüzde teknoloji, geldiği nokta ile her sektörde olduğu gibi tarımda da en önemli gündem maddelerinden biri. Çiftçiler artık teknolojinin sağladığı avantaj ve kolaylıklardan daha fazla faydalanıyor. Bunlardan biri de çiftçiler arasında kullanımı her geçen gün artan tarım droneları. Dronelar, Tarımsal ve Zirai Uygulamalarda birçok avantaj sunuyor. Aktif olarak, ilaçlama, gübreleme, haritalama gibi işlerde kullanılan dronelar, traktörün tarlaya giremediği dönemlerde ve ulaşamadığı arazilerde rahatlıkla uygulama yapabilmesi, günlük 1500 dekara kadar varan ilaçlama yeteneği ile %40’a varan ilaç tasarrufu sağlaması, tarlada lastik izinden kaynaklanan rekolte kaybını engellenmesinden dolayı tüm dünyada çiftçilerin en büyük yardımcısı oluyor. Her geçen gün büyüyen tarımsal drone pazarının 2024’te globalde 1 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor” bilgisini verdi.
Ali Rıza Candan, “Bu şekilde aşırı şekilde ilaçtan ve su kullanmadan, çevreyi, toprağı kirletmeden, içtiğimiz suya kadar ilaçla kirletmenin bir nebze önüne geçmiş oluyoruz. Çünkü ilaç nokta atışıyla yapılmış oluyor. Fazla toprağa sirayet etmeden ilaçlama yapılıyor." diye konuştu. Uygulamanın çiftçiler tarafından da olumlu karşılandığını ifade eden Candan, daha az ödeyerek daha verimli ilaçlama yapıldığını kaydetti.