18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 107’inci yıl dönümü Çine’deki program ile gerçekleştirildi.
Kuvayı Milliye Parkı’nda başlayan etkinlik Çine İmam Hatip Ortaokulu’nun hazırladığı program ile Çine Belediye Kültür Merkezi’nde devam etti. Etkinliğe; Çine Kaymakamı Turan Erdoğan, Çine İlçe Jandarma Bölük Komutanı Binbaşı Soydan Hekim, Çine Cumhuriyet Savcısı Mehmet Kaan Güllü, Çine Belediye Başkan Yardımcısı Timuçin Karabulut, siyasi parti temsilcileri, kamu kurum ve sivil toplum kuruluş temsilcileri ile birlikte öğrenciler katıldı.
Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Çine İmam Hatip Ortaokul Müdür Baş Yardımcısı Özgür Aydın yaptı. Aydın, “Dünyada eşine ender rastlanan kanlarıyla Çanakkale geçilemez destanını yazan aziz şehitlerimizi saygı ve şükran ile anıyorum. Türk milleti tarihin ilk devirlerinden itibaren destanlar yaratan bir millet olarak bilinir. Bu destanlardan biri de Çanakkale destanıdır. Çanakkale de destan yazılmıştır ama kolay olmamıştır. Türk milleti bu destanı kanıyla, canıyla yazmıştır. 20.yüzyılın ilk çeyreğinde gerçekleşen Çanakkale Savaşı Türk ve dünya tarihi açısından neden ve sonuçları ile önemli bir yer tutmaktadır. Türkler vatanlarını savunmak için bu savaşta insanüstü bir mücadele gerçekleştirerek itilaf güçlerinin amaçlarına ulaşmalarını engellemiştir. Çanakkale savaşı, Türk’ün sayısız zafer, şan ve şerefle dolu tarihinin en parlak sayfasıdır. Çanakkale savaşı, Anadolu toprağında nasıl tutunduğumuzu ve bundan sonra da nasıl tutunabileceğimizi anlatan bir kahramanlık örneğidir. Çanakkale’de zaman durmuştur. Geçmiş gelecekle hep orada buluşur. Çanakkale kanlarıyla tarih yazan şehitlerin gelecek nesillere hediyesidir. Adları ne olursa olsun ülkenin dört bir yanından vatanı için canlarını verenlerin buluştuğu yerdir Çanakkale. Çanakkale savaşında Mustafa Kemal Atatürk düşmanın nereden çıkarma yapacağını, nasıl hareket edeceğini iyi analiz ederek vermiş olduğu stratejik kararlar ile savaşın kaderini değiştirmiştir. Osmanlının son ve muhteşem kükreyişi olan Çanakkale savaşı Türkiye Cumhuriyetinin ön sözünün yazıldığı aynı zamanda, Mustafa Kemal Atatürk’ün büyük bir komutan olarak tarih sahnesinde yer aldığı savaştır. Mustafa Kemal, bomba sırtında yaşananları, karşılıklı siperler arası 8 – 10 metre birinci hattakiler hiçbiri kurtulmaksızın düşüyor ikinci hattakiler üç dakika sonra öleceğini biliyor ama hiçbir irkilme yok aslanlar gibi ileri atılıyorlar. Çanakkale zaferini kazandıran ruh işte bu ruhtur. Diye ifade etmiştir. Çanakkale Zaferi, Türk askerinin direnme gücünün, fedakârlık ruhunun ve vatanseverlik şuurunun bir abidesidir. Çanakkale, sayısız kahramanın buluştuğu yerdir. Ezine’li Yahya Çavuş’un savunması, Seyit onbaşının demir gücü, oğlunun öleceğini bildiği için boşa gitmemesi için oğluna ağrı kesici morfin vermeyen Doktor Tarık’ın iradesi, Mustafa Kemal Atatürk’ün askeri dehası, keskin zekası ile savaşın kaderini değiştirdiği yerdir. Çanakkale bizim için buğulu gözler, kendiliğinden akan gözyaşı, boğazımızda düğümlenen sözcükler ama bir o kadarda müthiş bir mutluluk ve gurur kaynağıdır. Çanakkale, candan vazgeçilir, yardan vazgeçilir, anadan vazgeçilir ama vatandan vazgeçilemezin adıdır. O nedenle Çanakkale’den geçilememiştir geçilemezdir. Aziz şehitlerimiz bu anlamlı günde şehitlik mertebesine ulaştığınız anlara gidiyor sizleri şükran, minnet ve saygı ile anıyoruz ruhlarınız şad olsun” ifadelerini kullandı.
Programda Çanakkale şehitleri adına şarkı ve şiirler okunurken, savaş dönemlerinden bazı anılarda canlandırıldı. 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi ile ilgili yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerini protokol üyeleri tarafından verildi.