Çine’de “Yerel Yönetimlerde Kadınları Güçlendiriyoruz” projesi kapsamında eğitim alan 3 kadın, aldıkları “Avrupa Yerel Yaşamda Eşitlik Şartı” rehberliğindeki eğitimlerini 23 kadına aktardı.
Eğitimlerini tamamlayan kadınların sertifikalarını, Çine Belediye Başkan Yardımcısı Timuçin Karabulut takdim etti.
Çine Belediyesi, Sabancı Vakfı Hibe Programı tarafından desteklenen, Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER), Edremit Belediyesi, Avrupa Yerel Demokrasi Ajansı’nın (ALDA) yürütücüsü olduğu “Yerel Yönetimlerde Kadınları Güçlendiriyoruz Projesi” kapsamında 2021 yılı Ekim ayında pilot belediye olarak seçilmişti.
Proje kapsamında 22 pilot belediyeyi “Avrupa Yerel Yaşamda Eşitlik Şartı” rehberliğinde 12 aylık proje süresinde çalışmayı ve eşitlik konusunda söz konusu belediyelerin hem personellerini hem de vatandaşlarını güçlendirme hedefi ile devam ediyor. Çine Belediyesi AB Proje Ofisi Yöneticisi Peyzaj Mimarı Sırcemal Dinçer, Kuvayi Milliye Müze Sorumlusu Sanat Tarihçisi Elçin Gider ve İYİ Parti Belediye Meclis Üyesi ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Kadın Emeğinin Değerlendirilmesi Komisyonu üyesi Semra Eroğlu, proje kapsamında konusunda uzman eğitmenlerden Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele, Çatışma ve Çözüm, İletişim Teknikleri, Kadın ve Liderlik, Kadın Dostu Kentler, Yerel Yönetim Mevzuatı ve Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme konusunda 5 gün boyunca eğitici eğitimini aldılar.
Eğitici eğitimini tamamlayan Dinçer, Gider ve Eroğlu sunumlarını hazırlayarak ilk eğitimlerini, 22-23 Mart tarihlerinde Çine İlçe Kütüphanesi’nde 23 kişilik kadınlardan oluşan gruba verdi. 2 gün boyunca verilen eğitimlerde toplumsal cinsiyet eşitliği nedir, toplumsal cinsiyet rolleri ve kalıp yargılar, toplumsal cinsiyet eşitliğini nasıl sağlarız, yerel yönetimlerin toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamadaki görevleri, kadınların yerel yönetimlerdeki temsiliyetleri, kadın ve liderlik, kadına yönelik şiddet nedir, mücadele yöntemleri nelerdir, kurumların bu mücadelede görevleri, kadınların şiddetle karşılaştığında başvurabilecekleri merkezler, kullanacakları uygulamalar, kadın hakları, kadınlar ve liderlik, toplumun kadın yöneticilere ve liderlere bakış açısı, ilişkilerde çatışma ve çözme yöntemleri, etkili iletişim teknikleri, Kadın Dostu Kentler hakkında sunumlar yapılıp, katılımcılarla tartışıldı ve konuşuldu. Eğitimlere 2022-2025 Yılı Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Eylem Planı kapsamında işbirliği yaptığımız Çine Sosyal Hizmet Merkezi uzmanları da katılarak kurumlarının tanıtımını yaparak Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele eğitimi ile katkı sağladı.
Çine’nin 72 mahallesinin 2 kadın muhtarından biri olan Hamitabat Mahalle Muhtarı Nilgün Akbulut Gümüş, muhtar olmaya nasıl karar verdiği, ailesinin, çevresinin desteklerini, insanların kadın muhtarlara bakış açısının ne olduğu hakkında sohbet gerçekleştirdi. Özel sektörün kadınların güçlendirilmesi ve istihdamına yönelik çalışmalarıyla Eteklerden Zirvelere adlı sosyal sorumluluk projesi ile ilçede topluma örnek olan ve liderlik eden Kaltun Grup adına Nedret Tuncer 20 kadın kamyon şoförü, forkliftçi ve kaynakçı kadınlar ile ilgili kısa bir konuşma ve sunum yaptı.
Eğitim arasında verilen çay-kahve arasında, hazırlanan kurabiye ve pastalar ise, tamamen belediyenin meslek edindirme kursu hocalarından Hülya Atasayar ve kadın çalışma ekibi tarafından Şeker Mutfak Gurme Lezzetler olarak katılımcıların beğenisine sunuldu.
Eğitimlerin sonunda Belediye Başkan Yardımcısı ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Kadın Emeğinin Değerlendirilmesi Komisyonu üyesi Timuçin Karabulut, proje kapsamında kadınlara sertifikalarını ve çiçek sunarak, kendilerine eğitimlere katıldıkları için teşekkür etti. Karabulut, “Kadın dostu kent ve kadınların güçlendirilmesi ve istihdamına yönelik çalışmalarımız devam edecek. Kadınların her anlamda hayata katılımını destekliyoruz. Erkeklerle eşit hakları olduğunu ve bunun anayasal bir hak olduğunu, kadına yönelik şiddetle mücadelede sıfır tölerans ilkesini benimsediğimizi ve bu eğitimlerin belediye personeli, belediye meclis üyeleri ve sonrasında mahallelerde kadın ve erkeklere yönelik bilgilendirme ve farkındalık projesi olarak devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
“BİR KADIN DERNEĞİ VE KADIN KOOPERATİFİ KURULMASI DA GÜNDEMİMİZDE”
Çine Belediyesi AB Proje Ofisi Yöneticisi Peyzaj Mimarı Sırcemal Dinçer, “Yerel Yönetimlerde Kadınları Güçlendiriyoruz” projesinin sonunda ise, yerelde kadın- erkek eşitliğini geliştirmek için ‘Yerel Eşitlik Eylem Planı’ oluşturulacağını belirtti. Dinçer, “Plan kapsamında kadınlara yönelik eğitim, istihdam, şiddet, katılım, kentsel hizmetler ve sağlık alanlarında politikalar belirlenecek, toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeler hazırlanacak ve hayata geçirilecek. Bu planı oluşturma ve uygulama aşamalarında mahallelerde eğitim çalışmalarına katılan kadınlardan oluşacak bir platform ve yereldeki sivil toplum örgütleri, kurum ve kuruluşlarla ortaklaşa çalışmalar yürütülecek. Bu proje ile bir kadın derneği ve kadın kooperatifi kurulması da gündemimizde” dedi.