ÇİNE VİNÇ MUHARREM AYI'NI UNUTMADI
Eklenme : 12.08.2022
Haber Tipi: Yerel Haber

ÇİNE VİNÇ MUHARREM AYI'NI UNUTMADI

Ege ve Aydın'ın en büyük vinç şirketlerinden birisi olan Çine Vinç Muharrem Ayı nedeniyle aşure hayrı gerçekleştirdi. Çine Taksi Durağı'nda gerçekleştirilen aşure hayrına vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Mehmet Memiş ve Şerafettin Memiş kardeşler, "Muharrem Ayı bizler için bir hüzün, bir dönüm noktası ve aynı zamanda bizler için bir diriliş, muhabbet ve kardeşlik notasıdır. Kerbela şehitlerimiz yüz yıllar geçmesine rağmen bugün dualarla hayır ile yad edilmektedir. Rabbim bu aydan ders almayı ve zalimlere karşı dik durmayı mazlumların yanında bizlere nasip eylesin inşallah" diye konuştu.



MUHARREM AYI NEDİR?

Kelime anlamı itibariyle haram kılınan, yasaklanan, kutsal olan, saygı duyulan anlamlarına gelen Muharrem ayı savaşmanın haram kabul edildiği dört aydan biridir. Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Recep dört haram aydır. Muharrem ise Hicri takvim sıralamasına göre bunların birincisidir. Oruç ibadeti ve aşure ikramlarıyla kıymetlenen, haram aylardan biri ve hicri yıl başlangıcı olması hasebiyle Muharrem ayı İslamiyet’te oldukça önemlidir. Peygamber Efendimiz (S.A.V) hadis-i şerifinde “Şüphesiz ki, zaman döndü, dolaştı Allah’ın gökleri ve yerleri yarattığı gündeki şekline geldi. Sene on iki aydır, bunlardan dördü haramdır ki üçü peş peşedir, bunlar da Zilkade, Zilhicce, Recep ve Muharremdir.” buyurmuştur. Hz. Ömer’in halifeliği devrinde 638 yılında Resul-i Ekrem’in Mekke’den Medine’ye hicretinin resmi takvim başlangıcı olarak kabul edilmesiyle muharrem hicri yılın ilk ayı olarak belirlenmiştir. Arap hükümdarları yeni yılın ilk gününe saygı gösterir ve tebrikleri kabul etmek üzere törenler düzenlerlerdi. Osmanlılar döneminde de muharrem ayında devlet erkânı padişahın huzuruna çıkarak yeni yılı tebrik eder ve padişahtan “muharremiyye” denilen hediyeleri alırlardı.


Haber Resimleri





Güvenlik kodu
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde cineyurt.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.


Yazılım EMA