ÇİNE BÖYLE BİR SEÇİME İLK KEZ ŞAHİT OLACAK
Eklenme : 15.12.2023
Haber Tipi: Yerel Haber

ÇİNE BÖYLE BİR SEÇİME İLK KEZ ŞAHİT OLACAK

Çine Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer'in vefatının ardından yeni belediye başkanı mecliste gerçekleştirilecek olan seçim ile belirlenecek. Peki seçim şartları neler, yeni başkan nasıl belirlenecek? 



Çine Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer’in hayatını kaybetmesinin ardından yeni Belediye Başkanı bugün yapılacak meclis toplantısındaki seçim ile belirlenecek. CHP'nin 7, AK Parti'nin 5, MHP'nin bir ve 2 bağımsız meclis üyesinden oluşan mecliste seçim nasıl gerçekleştirilecek. 

İYİ PARTİ İSTİFALAR İLE ŞANSINI VE ETKİNLİĞİNİ YİTİRMİŞ OLDU
Seçim öncesi mecliste 2 İYİ Parti Belediye Meclis Üyesi yer alıyordu. İYİ Parti'den Belediye Meclis Üyesi olarak seçilen Cengiz İnce ve Semra Eroğlu, parti yönetimi ile ortak hareket etmedikleri ve kendi partilerinin başkan adaylığını kabul etmedikleri gerekçesi ile kesin ihraç istemi ile disiplin kuruluna sevk edildi. İYİ Parti Çine İlçe Teşkilatı, başkanlık seçimine Meral Akşener'in 81 ilde kendi adaylarımız ile seçime gireceğiz sözü üzerine kendi adaylarını çıkarmak istedi. İYİ Parti Çine Belediye Meclis Üyesi Cengiz İnce ve Semra Eroğlu bu karara sıcak bakmadı. İhraç talebinin ardından partilerinden istifa etti. Aksi halde yapılacak olan seçimde İYİ Parti'ye ait 2 meclis üyesinin oyu parti içinde ve yeni belirlenecek olan başkan üzerinde büyük önem arz ediyordu. 

SEÇİM SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?
5394 Sayılı Belediye Kanunu'na göre seçimin birinci turunda 15 üyesi bulunan mecliste herhangi bir başkan adayının meclis üyelerinin 3'te 2'sinin oyunu alması gerekiyor. Bunun gerçekleşmediği bir ortamda seçim ikinci oturuma kalacak. 2. turda yine başkan adayları en az 10 üyenin oyunu alması beklenecek. Bununda gerçekleşmemesi dahilinde seçim 3. oturuma kalacak. 3. oturumda meclisin salt çoğunluğunu yani 8 üyenin oyunu alacak olan aday başkan seçilecek. 3. oturumda da 8 üyenin oyunu bir adayın alamaması durumunda 4. oturuma 2 başkan adayı ile gidilecek. 2 başkan adayından en çok oyu alan başkan seçilecek. Her iki adayın aynı oyu alması durumunda ise adaylar arasında kura çekimi yapılarak yeni başkan seçilecek. 

CHP'nin Adayı Mehmet Kıvrak, AK Parti'nin Adayı ise Burhan Kandemir olarak ön görülüyor. 


Güvenlik kodu
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde cineyurt.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

Etiketler


Çine siyaset

Yazılım EMA