BU KÖYDE EN GENÇ İNSAN 60 YAŞINDA
Eklenme : 21.07.2023
Haber Tipi: Yerel Haber

BU KÖYDE EN GENÇ İNSAN 60 YAŞINDA

Karpuzlu’nun Güney Mahallesi Yukarı Köy Mezrasında en genç insan 60 yaşında. Köyde son düğün 1979 yılında yapılırken son gelin ise şimdi 64 yaşında.

Karpuzlu’nun Güney Mahallesi Yukarı Köy Mezrası’nda yaşam hala devam ederken 8 haneli yerleşim yerinde 17 kişi ikamet ediyor. 6 erkek 11 kadının yaşam sürdüğü mezrada sokaklar pırıl pırıl ve eski köy gelenekleri yaşatılıyor.

Araştırmacı Gazeteci Arif Ali Uyguç’un değimi ile tam bir Anadolu geleneklerinin hüküm sürdüğü yerleşim yerinde köyden kente kaçışın rolü çok büyük iken genç nüfusun yüzde 90’ı ise İstanbul’a göç etmiş durumda. Köyün en yaşlıları Raziye Aydın 96, Arife Avohan 93 ve Fatma Aslan ise 94 yaşında. Köyün en genci Mustafa Aydın da 60 yaşında. Köye gelen en son gelin Sadettin Uluç’un eşi Emir Ayşe Uluç ise 64 yaşında.

Köyde yaşamın önümüzdeki yıllarda da nüfusunun artarak devam edeceğini iddia eden Araştırmacı Gazeteci Arif Ali Uyguç, köy ile ilgili şu bilgileri aktardı; Burada yaşayan insanlar çok titiz ve temiz insanlar. Yumurtasından sebzesine kadar kendisi üreten Anadolu kültürünün yaşandığı bir yerleşim yeri. Köye hayat veren bir su kaynağı bulunmakta. Pazara muhtaçlıkları ise şeker, un gibi şeyler. Burada yaşayan insanların geçim kaynağı ise zeytincilik. Burası 500 yıllık bir yaşam alanı ve Türkmen köyü. Köyden göç Cafer Aslan’ın İstanbul’a gitmesi ile başlıyor. İstanbul’da terzi olarak çalışan Cafer Aslan arkasından köyün gençlerini İstanbul’a davet ediyor. Ardından köyün kızları da İstanbul’a giden erkekler ile evlenerek köyden ayrıldılar. Şuan tahminen İstanbul’da bu köyde doğup büyüyen en az 500 kişi var. Koronavirüs felaketinin ardından doğanın değeri bir kez daha anlaşıldı. Kentten köye göçler başladı. Burası da doğallığı ile yüzyıllardır insanoğluna yaşam verdi. Bu köyde ocaklar hiç sönmeyecektir.




Haber Resimleri





























Arif Ali Yalçın 23.07.2023 18:24
Hazırlayan resmi çeken yorumlayan emeği geçen herkese cani gönülden teşekkür ederim.


Güvenlik kodu
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde cineyurt.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.


Yazılım EMA