BAŞKAN ŞAHİN: MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN İSMET PAŞA'YA TÜRKİYE HALKINI TEMSİLEN HEDİYE ETTİĞİ DOLMA KALEMLE İMZALANAN LOZAN ANLAŞMASI SONSUZA KADAR DEVAM EDECEKTİR
Eklenme : 24.07.2023
Haber Tipi: Yerel Haber

BAŞKAN ŞAHİN: MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN İSMET PAŞA'YA TÜRKİYE HALKINI TEMSİLEN HEDİYE ETTİĞİ DOLMA KALEMLE İMZALANAN LOZAN ANLAŞMASI SONSUZA KADAR DEVAM EDECEKTİR

CHP Çine İlçe Örgüt Başkanı Tayfun Şahin, 24 Temmuz 1923 tarihinde imzalanan, Türkiye'nin bağımsız ve egemen bir devlet olarak tanınmasını sağlayan Lozan Barış Antlaşması'nın 100. yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Şahin, “24 Temmuz. Mustafa Kemal Atatürk’ün İsmet Paşa’ya Türkiye halkını temsilen hediye ettiği dolma kalemle imzalanan Lozan Anlaşması sonsuza kadar devam edecektir” dedi.

CHP Çine İlçe Örgüt Başkanı Tayfun Şahin açıklamasında şu ifadeleri kullandı: Türkiye'nin bugünkü sınırları Lozan Antlaşması ile çizildi. Kapitülasyonlar kaldırıldı. Ekonomik, siyasi, adli, hukuki bağımsızlığımız antlaşması Lozan sayesinde sağlandı. Lozan, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu anlaşması olarak kabul edildi. Lozan, İsmet Paşa başkanlığındaki Türk heyetinin olağanüstü diplomatik mücadelesi ve Türkiye Cumhuriyeti'ne giden süreçteki tapu senedi niteliği olmuştur.

Emperyalizm Türkiye'yi Lozan'a değil, Sevr anlaşmasına razı etmek istiyordu. Nitekim Padişah Vahdettin ve Sadrazam Damat Ferit başta olmak üzere Osmanlı yöneticileri Sevr'e razı oldu. Hatta Sevr düzeninin yerleşmesi için İngiliz emperyalizmine gönüllü taşeronluk yaptılar. Lozan ise “Ya istiklal, ya ölüm” sloganıyla bir bağımsızlık savaşı veren Mustafa Kemal ve Türk Milleti'nin emperyalizmi razı ettiği onurlu, şerefli bir barış anlaşmasıydı. Türkiye, Lozan'da büyük oranda Misakı Milli'yi gerçekleştirdi, sınırları belli bağımsız bir vatana sahip olduk. Lozan, Emperyalist projeleri çöpe attı. Sevr anlaşmasında Anadolu parçalara bölünecekti. Kurtuluş savaşının kazanılmasıyla Sevr anlaşması tanınmamıştır.

Bugün 24 Temmuz. Mustafa Kemal Atatürk’ün İsmet Paşa’ya Türkiye halkını temsilen hediye ettiği dolma kalemle imzalanan Lozan anlaşması sonsuza kadar devam edecektir. Keşke Yunan galip gelseydi diyen Türkiye düşmanlarına ve emperyalist işbirlikçilerine inat Cumhuriyetimiz ilelebet yaşayacaktır. 24 Temmuz Lozan barış anlaşmasının 100. Yılını kutluyoruz. Daha nice 100 yıllara.




Güvenlik kodu
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde cineyurt.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

Etiketler


CHP Çine

Yazılım EMA