36 YAŞINDAKİ ACAR AĞA KALP KRİZİ GEÇİRDİ! UZMANLAR UYARDI
Eklenme : 29.08.2022
Haber Tipi: Yerel Haber

36 YAŞINDAKİ ACAR AĞA KALP KRİZİ GEÇİRDİ! UZMANLAR UYARDI

Çine’de canlı hayvan alım satım işi ile gayrimenkul işi yapan 36 yaşındaki Kasap Acar Ağa (Murat Acar) kalp krizi geçirdi. Genç yaştaki kalp krizlerinin oldukça önemli olduğunu bildiren uzmanlar uyarıyor.



Çine’de canlı hayvan alım satım işi ile gayrimenkul işi yapan 36 yaşındaki Kasap Acar Ağa (Murat Acar) göğüste ağrı, soğuk terleme şikayetleri ile kaldırıldığı hastanede kalp krizi geçirdiği anlaşıldı. Murat Acar genç olması nedeniyle kalp krizini atlattığını ifade ederken, “Gece ter içerisinde uyandım ve kalbim çok hızlı bir şekilde atıyordu. Hastanede kalp krizi geçirdiğim anlaşıldı ayrıca ciğerde yağlanma ve kanda iltihap olduğu tespit edildi. Artık alkol, sigara, et ve hamur işlerine çok dikkat etmem gerektiği söylendi” şeklinde konuştu.

Ölümlerin yüzde 40'tan fazlası kalp ve damar hastalıkları kaynaklı

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) verilerine göre, her yıl ortalama 17 milyon kişi kalp ve damar hastalıkları sebebiyle hayatını kaybediyor.

DSÖ uygun yaşam tarzı değişiklikleri ve düzeltilebilir risk faktörlerinin kontrol altına alınması ile kalp damar hastalıklarına bağlı ölümlerin dörtte üçünden fazlasının önlenebileceğini bildirmekte.

Avrupa ortalamasının üzerinde seyreden kalp krizine bağlı ölüm oranları Türkiye'de de azımsanmayacak ölçüde.

Türk Kardiyoloji Derneği'ne göre Türkiye'de ölümlerin yüzde 40'tan fazlası kalp ve damar hastalıklarından kaynaklanıyor.

Türkiye'de her yıl 300 binden fazla kalp krizi vakası yaşanırken, bunların yaklaşık 200 bini belki daha fazlası yaşamını yitiriyor.

Artışın sebebi merak ediliyor

200 bin kişi, Anadolu'da birçok ilin nüfusundan daha çok ve Olimpiyat Stadı'nı 3-4 kez dolduracak sayı demek anlamına geliyor.

Ancak son dönemde medyada kalp krizi sonucu hayatını kaybeden gençlere ilişkin fazla haberler paylaşılır oldu.

Uzmanlar da son dönemlerde gençler arasında kalp krizi oranının artış gösterdiğini ifade ediyor.

Genç Yaşta Kalp Krizi Neden Daha Tehlikeli?

Yaşlılık hastalığı olarak bilinen kalp krizi artık 30’lu yaşlarda dahi görülebiliyor. İleri yaşta efor kapasitesinin düşmesi ve köprü damarların oluşması nedeniyle kalp krizini daha hafif atlatılıyor. Ancak gençlerin kalp hastalıklarının belirtilerini önemsememesi ve köprü damarlara sahip olmaması dramatik sonuçlar yaşanmasına neden oluyor. Gençlerde kalp krizini tetikleyen nedenlerden bahseden Liv Hospital Ulus Kardiyoloji Uzmanı Dr. Tuğba Kemaloğlu Öz uyarıyor: Aile öyküsü hariç diğerlerinin üstesinden gelmek mümkün. Uygun motivasyon, bilinçlenme, yaşam tarzındaki ufak değişiklikler, gerekli durumlarda tıbbi destek yaşam kalitenizde inanılmaz farklar yaratır.

Genç Yaşta Kalp Krizi Neden Olur?

  • Sigara Tüketimi: Sigarının bir tanesi bile kalp hastalığı riskini artırıyor. Sigarayı bırakmak kalp sağlığınız için yapabileceğiniz en iyi şey!
  • Şeker Hastalığı: Özellikle kontrolsüz seyreden şeker hastalığı vücuttaki tüm damarları tahrip ediyor. Şeker hastaları mutlaka düzenli kontrol edilmeli ve kan şekeri seviyeleri normal sınırlarda tutulmalıdır. 
  • Tansiyon Hastalığı: Kan basıncının yüksek seyretmesi kalp üzerinde aşırı stres yaratarak damarların zarar görmesine, kalp kaslarında kalınlaşmaya, vücudun en büyük damarı olan aort damarında genişleme ve yırtılmalara yol açabilir. Kan basıncı 130/80 mmHg’nın üstünde olan kişilerin mutlaka kalp doktoru tarafından takip edilmesi ve uygun tedaviyi alması gerekir.
  • Kilo Fazlalığı: Kadınlarda bel çevresinin 88 cm erkeklerde 102 cm’den geniş olması kalp hastalığı riski açısından önemli bir belirteçtir. Bu kişilerin gerek diyet düzenlemesi gerekse egzersiz programlarıyla mevcut yağ oranlarını kontrol altında tutmaları gerekir.
  • Aile Öyküsü: Anne, baba ya da kardeşlerinde genç yaşta (kadınlar için 65 yaş, erkekler için 55 yaş altı) kalp hastalığı olanlar daha yüksek risk altındadır. Bu kişilerin hiçbir şikayeti olmasa dahi kalp doktorları tarafından değerlendirilmeleri ve diğer değiştirilen risklerinin azaltılması gerekir.
  • Hareketsizlik: Hareketsiz yaşam tarzı günümüzün en önemli sorunlarından biri. Hiç spor yapmamış kalp hastalığı risk faktörleri olan kişilerin yoğun spor programına başlamadan önce mutlaka kalp doktoru tarafından kontrolden geçmeleri gerekir. Haftada en az 150 dakika orta düzeyde (4.8–6.5 km/saat hızda yürüyüş, <15 km/saat hızda bisiklet sürme) ya da  75 dakika yoğun (koşma, >15 km/saat hızda bisiklet sürme vb)  aerobik egzersiz yapılması kalp hastalıklarını riskini belirgin düzeyde azaltır.
  • Stres: Aşırı hırslı, yarışmacı, saldırgan, kavgacı ve sinirli kişilerde kalp krizi riski daha fazladır. Ayrıca depresyon, önemli bir kayıp gibi duygusal süreçler de kalp krizi riskini artırır.
  • Sağlıksız Beslenme Alışkanlıkları: Yiyeceklerdeki katkı maddeleri, aşırı ve kalitesiz yağ içeriği, aşırı tuz tüketimi kalp sağlığını olumsuz etkiler. Akdeniz mutfağı olarak adlandırılan Omega 3’ten zengin beslenme tarzı kalp krizi riskini azaltır.
  • Kötü Kolesterol Yüksekliği: Kan yağlarında yükseklik genetik olarak kalp hastalığına yatkınlığı gösteren önemli bir belirteçtir. Toplam risk faktörleri değerlendirilerek kan kötü kolesterol değerleri gerek yaşam tarzı değişikliği gerek ilaç tedavisi ile kontrol altında tutulmalıdır. 
  • İyi Kolesterol Düşüklüğü: Kötü kolesterolden bağımsız olarak iyi huylu yani kalbi koruyan kolesterolün düşüklüğü vücudun damar savunmasının zayıf olduğunu gösterir. Bu durumda olan genç hastalar kalp hastalığına daha yatkındır ve daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Sağlıklı beslenme (omega 3’ten zengin), düzenli egzersiz ve sigaranın bırakılması iyi huylu kolesterolde yükselmeye neden olur.

Haber Resimleri







Güvenlik kodu
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde cineyurt.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.


Yazılım EMA